תביעות – האם הן הפתרון היחידי נגד סרבני תמ"א 38?
המכשול הגדול ביותר במימוש של פרויקט תמ"א 38, למרבה הצער, הוא ההתמודדות עם בעלי הדירות עצמם שמתנגדים לו. אותם דיירים שמביעים התנגדות מכונים לרוב "דיירים סרבנים". אך מה ניתן לעשות לפני שניגשים לפתור את הבעיה בבית המשפט עם תביעות? דוד רפאל מקבוצת רפאל נדל"ן מספק כמה רעיונות אלטרנטיביים.
תנו להם אוזן קשבת
"הסיכון הכי גדול מול דייר סרבן", אומר דוד רפאל, "הוא שהסרבן עלול לסחוף אחריו את שאר הדיירים המתנדנדים. לכן, חשוב להימנע מלהיקלע לעימות חזיתי מולם".
במקום זאת, ההמלצה היא לתת לדייר הסרבן להביע את דעתו. צריך להבין כי בראשו של הסרבן מסתובבות מחשבות שמטרידות אותו ואינן נותנות לו מנוחה. לכן, לפעמים אוזן קשבת היא הפתרון הטוב ביותר להפגת החששות, בעיקר אם מדובר בחשש שנובע מחוסר ידע בתחום. יחד תוכלו, אולי, להבין את מקור החשש ולפרק בצורה דיפלומטית את הפחדים ככל שהתהליך יתקדם ובסופו של דבר לפתור את כל הבעיות.
אישור בנייה חרף הסרבנות
במקרה וניסיתם לפתור את הבעיה בדיבורים אך העליתם חרס בידיכם, ישנה אפשרות נוספת לפני שניגשים להשיג תביעות תמ"א נגד הדייר הסרבן.
"האופציה הנוספת שיש לכם למקרים של סרבנות", מספר דוד רפאל, "היא לפנות אל המפקח על הבתים".
מדוע כדאי לפנות אל המפקח על הבתים במקרים מסוג זה? התשובה לכך היא פשוטה – בסמכותו של המפקח לאשר התחלת פרויקט תמ"א 38 בבית משותף חרף ההתנגדות של הדיירים הסרבנים. אישור זה ניתן בתנאי שקיים רוב של שני שליש מהדיירים בפרויקט של חיזוק הבניין, או 80 אחוזים מהדיירים אם מדובר בפרויקט של הריסה ובנייה מחדש.
"רק אם כל הצעדים הללו כשלו", אומר דוד רפאל, "תביעות הן המוצא האחרון שלכם בתור יזמים".